Sometimes-I-feel-like... -

Mali princ (Le Petit prince)

Autor twisty | 26 Avgust, 2010 | read_nums (1895)

  Zašto baš ova, toliko izanalizirana i istražena knjiga? Složićete se da je zaslužila. Svevremena je, neiscrpno bogata porukama, a svaki naredni put čita se sa drugačijim impresijama. Ove godine obeležava se 110 godina od rođenja njenog oca, čudesnog Antoana de Senta Egziperija, po zanimanju pisca i pilota. No, batalimo brojeve. To je stvar odraslih, sećate se...?

  Mislim da nije potrebno naširoko pisati o likovima, porukama i radnjama knjige. Ko god je ikada čitao, sve je tu negde, u svesti, zakopano, ali postoji: kvar na avionu, ruža, planeta sa pijanicom, planeta sa  poslovnim čovekom, sa kraljem, sa fenjerom i čovekom koji ga pali i gasi... Lisica... Zmijski car, spolja i iznutra... Nacrtana ovčica...u kutiji.

  Spomenula bih šta sam sve primetila za ovu knjigu, ne videvši nešto slično kod drugih dela. Recimo najpre da je ta knjiga mnoge uspela da uvede u svet književnosti. Moj drugar, inače bivši nečitač po opredeljenju, logično - zaobilazio je sve knjige redom. Srećom, imali smo nastavnicu u osnovnoj koja je svojevrsni genije i veliki pedagog, pa nas je vrlo lako uverila da lektire moramo da čitamo. Tako i moj drug nečitač ipak pročita "Malog princa" i... Oduševi se! Od tada je redovan u biblioteci i može se reći da je do sada pročitao više knjiga nego što mnogi pročitaju za ceo život! 

  Moja sestra imala je prilike da sluša o knjizi od mene, tačnije da trpi moje beskrajno oduševljenje svakog puta kada je pročitam. I sama  ju je nekoliko puta pročitala, pa je s nestrpljenjem čekala taj sedmi razred i nedelju za tu lektiru... I - bag - baš te nedelje se razboli! Propusti obradu dela, ali... Sa željom da pronađe što više značenja metafora i prodre u suštinu koliko se god može, pročitala ju je još nekoliko puta. Upornost, nema šta.

  A kako velike umetničke lokomotive vuku vagone kritike za sobom, tako sam, gotovo ne verujući, naišla i na neke trule komentare tipa: 'Kakva je to umetnost? Tu nema ničeg dubljeg pored tih poruka o prijateljstvu, poverenju...? Mooolim? Prijateljstvo, poverenje! To nije 'samo'! To je dovoljno duboko za sebe. Čak bi se moglo reći da je to ponekad sve što nam treba. Damn haters have no clue...!

  Što se mene tiče, čitala sam ovo, da, desetak puta. Ne mislim da sam gubila vreme vraćajući se na ovo delo. Svakoga puta nešto se menja. Nešto mi je upečatljivije, nešto jasnije. I sada sam u potrazi za džepnom verzijom ove knjige, čula sam da ima negde... To bi mi bilo nešto poput amajlije, u torbi ili novčaniku. Knjiga mog života! :) 

  Preporučujem! 


6 Komentari & 0 Trekbekovi od "Mali princ (Le Petit prince)"

  Mnogima je to knjiga života, jer je to univerzalna knjiga, nije namenjena samo deci, preciznije, namenjena je više odraslima nego deci, da im pomogne da ostanu deca u duši.

  Autor sanjarenja56 26 Avgust 2010, 17:02

  Knjiga je fenomenalna, jedna od mojih omiljenih. Posebno mi je zanimljivo poređenje Malog princa sa Isusom: zvezda padalica, voda kao izvor znanja, zmija, uznošenje na nebo... Mislim da sam o tome čitala u predgovoru lektire Zavoda za udžbenike.

  Autor sladjanamil 26 Avgust 2010, 17:56

  stotine knjiga sam poklonio...i uvek je to bio Mali Princ.

  To je knjiga nad knjigama.

  Pozdrav.

  Autor stepskivuk 26 Avgust 2010, 21:48

  Knjiga je univerzalana, stoga pročitajmo je još koji put.
  pozdrav

  Autor mandrak72 27 Avgust 2010, 13:05

  Fantasticna knjiga. Potpuno drugacija pri svakom citanju i svaki put ostavi jak utisak na na coveka... Divna! Takodje preporucujem!

  Autor lifelover 27 Avgust 2010, 14:08

  Hvala na komentarima. Drago mi je da se slažete sa mnom... I drago mi je da ovde među blogerima ipak ima onih koji bez obzira na godine, imaju čvrstu sponu sa detinjstvom. Da bi se ova knjiga volela, potrebno je zadržati sposobnost maštanja i iskrenog prihvatanja piščeve igre. A i lepo kaže posveta "Mom prijatelju Leonu Vertu - kad je bio dete".

  Autor twisty 27 Avgust 2010, 18:21
Dodaj komentar

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva

Linkovi