Sometimes-I-feel-like... -

Back to school!

Autor twisty | 8 Septembar, 2010 | read_nums (468)

   

   Jeste li spremni, deco? -Jeeeesmo, kapetane...! Ne čujem vaaaas? -Auf.

  Školska godina, kad god počela, počela je u pogrešno vreme. Prekida one nedelje kada ti niko ne traži izveštaje o pročitanim stranicama, kada su sve tvoje aktivnosti slobodne i za njih ne dobijaš ocenu. No, daleko od toga da mrzim školu. Obrazovanje, napredovanje, usavršavanje -možda su mi i najbitniji, ako ćemo iskreno. Međutim, postoji jedna poslovica, može biti da je latinska: "Prvi korak ka znanju je priznanje da ne znamo".

  Možda je suvišno naglabati o tome koliko mi ne znamo. I, hajde što ne znamo Amperovu silu ili logaritamske funkcije... Ali ono što čitav svet smatra opštom kulturom... Sramota me je dalje da pišem, ali pošto sam već odabrala ovo kao temu, savesno nastavljam. Evo situacije: sedimo na jednom času. Radna subota je, tako da je profesor isplanirao neke drugačije vidove rada danas. Kviz opšte kulture. Uglavnom je reč o geografiji, koja meni lično nikad nije naročito prijala. Podeljeni smo u dve velike grupe i takmičimo se... Prvo pitanje - piece of cake - najduža reka na svetu. Ubeđena sam da znam. Kad ono - i drugi iz grupe, sa svojim drugačijim odgovorima, ubeđeni su da znaju. Je li Amazon? Ne, Misisipi sa Misurijem je! Ma, Nil, bre! Svađamo se. I neko naglas bubne konačan odgovor, pogrešan. Idemo dalje. Niz pitanja iz geografije. Najveće ostrvo na svetu? Pooojma nemamo. I koliko god me geos ne zanimao, ipak mi je krivo što ne znam poneke elementarne činjenice. Čekam pitanja iz umetnosti, književnosti.... Al', hoćeš! Pre toga, istorija! Ne bih da spominjem uopšte koliko sam tek tu liht roze. Iznervirala sam se tog dana. Pretražila sam Internet (da, Internet ima početno veliko slovo, i to je deo opšte kulture... Bar sam to zapamtila) i pronašla neke testove opšteg tipa, ne bih li proverila sebe lično. I opet mućak. Ima toliko toga što predstavlja nekakve poderotine mog znanja. Eto, umetnost me nekako izvuče, ali ostalo... Ajoj. I taman me prođe ta nervoza, kad juče odem upravo na geos. Prva lekcija ove godine posvećena je dr Jovanu Cvijiću. Iznenadila me je uvodna misao profesorke. Govorila je upravo o tom slabom opštem znanju kod nas. Istina. Znamo biografije nebrojenih glumaca, fudbalera i pevačica, a sa druge strane, naš Jovan Cvijić nam je apsolutni stranac. Isto je i sa drugim velikanima nauke. Pogotovo domaćim. Sa izuzetkom koji vidim u Tesli o kom se nešto više uči, ostali su nam poznati koliko i španski trgovci retkim tkaninama. Nemamo pojma o ljudima po kojima su nazivane naše škole, ulice, trgovi. Aaa,jok. E sad... Ima profesora koji tvrde da te rupe u znanju postoje zato što učimo - kampanjski. Rešila sam da od ove godine učim koliko toliko redovnije nego pre. (A sad sam to javno napisala, tako da se moram i pridržavati istog. :) Zašto? Pa, u životu ionako SVE učimo kampanjski. Učim da kuvam s vremena na vreme, kad mi obaveze dozvole. Učim o sukobima ponekad, kad baš ne mogu da se obuzdam, pa planem. A o ljubavi... Isto kampanjski, kada imam s kim.

  Ono što je geografičarka istakla kao razlog za te praznine nije kampanjstvo. Kupila me je ovom primedbom: sistem obrazovanja je u pitanju. Nije naštelovan tako da pamtimo bitno, već pamtimo ono što nas je najviše mučilo. I nije da sam ja neki sistem hejter koji samo čeka priliku da se oklembesi o vrat istom sistemu, ali to je prvi put da je neki normalan profesor izrekao nešto tako, ne kriveći učenike ni za šta.

  Ova tema me odavno intrigira... Toliko da sam napisala dramu o tome, pokušavajući da sagledam sve aspekte školskog nezadovoljstva.

  Anyway, đacima koji su se uglavili u onaj mali procenat koji se može pohvaliti neprolaznim znanjem - čestitam, a ostalima srećno na putu ka postizanju istog.


6 Komentari & 0 Trekbekovi od "Back to school!"

  Eh,draga mogu slobodno reci da smo u istom sosu.
  A cini mi se da smo i istih godina.
  I ja se s vremena na vreme zabrinem.Recimo juce me je prof.istorije pitao nesto o Velikoj Britaniji i njenim kolonijama.Nesto sam natucala,pogodila sam da su to zemlje Afrike,ali slabo je sve to...
  Tesim se time da sam jos mlada i da ce to neko opste znanje doci s vremenom :)
  Pozdrav
  p.s.mada ni ja ne sedim skrstenih ruku,pretrazujem Internet,citam dnevnu stampu kad mi je pri ruci,a romane i lektire redovno citam,u tome uzivam.

  Autor 0bojena 08 Septembar 2010, 11:43

  Sistem školstva se stalno menja, ali nažalost ne usavršava, sve je teže učiti, a sve se manje nauči.

  Autor sanjarenja56 08 Septembar 2010, 17:00

  da...najbolje je osuti paljbu po sistemu. :)

  Autor 0bojena 08 Septembar 2010, 22:37

  Istina, Obojena, jedino nas vadi to što 'imamo vremena'. Sanjarenja56, slažem se. I sama sam osetila te promene školstva, i više nego što je trebalo. Od svega - jedino mislim da je poboljšanje nastalo u učenju engleskog. Ranije smo koristili udžbenike Zavoda, koji su pola na engleskom, pola na srpskom. Sada većina škola kupuje knjige iz Engleske, npr. Oksford-ove, koje su u potpunosti na engleskom. Imam sestru koja pripada toj prvoj generaciji sa drastičnom reformom, generacija koja ove školske godine polaže malu maturu. Pa da vidimo kako će to ispasti... pozdrav! :)

  Autor twisty 09 Septembar 2010, 09:32

  heh sto se tice britanskih kolonija msm da se u 21 africkoj zemlji govori engleski..:)a sto se tice ovog tvoh teksta,mnogo mi se dopada,i dao mi je volju da razmislim o tome da ipak ove godine(za razliku od ostalih)uzmem da ucim nesto..pozdrav :)

  Autor nemamimebre 09 Septembar 2010, 09:47

  Nemamimebre, hvala :) I drago mi je što te je motivisao. Pa, i sama ću, nadam se, ove godine biti predanija školi. Treća sam godina srednje, čitavog života odlična, a nikad se nisam pošteno ni umorila. Sve ocene su nekako padale srećnim slučajevima. Sramota, znam. I tako, sledeće godine ću pretpostavljam biti posvećena prijemnom za faks, tako da za ostalo ne verujem da će biti dosta vremena. Ova godina je, što se kaže, poslednji voz...

  Autor twisty 10 Septembar 2010, 21:41
Dodaj komentar

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva

Linkovi