Sometimes-I-feel-like... -

Majmun u ljubavi - Kajl Smit (Love monkey - Kyle Smith)

Autor twisty | 29 Septembar, 2010 | read_nums (1751)

   

  Mislila sam/nadala se/verovala da nikada više neću biti na stranicama ONE literature. Znate - one toliko aktuelne i toliko prolazne. Navešću primere: "Kupoholičarka", Dnevnici Džordžije Nikolson, "Tračara". Dakle, knjige zasnovane na humorističkom pristupu svakodnevnim zavrzlamama, a kad malo bolje razmisliš - ništa novo niti zapanjujuće. 

  Nadala sam se da je period te pliće književnosti iza mene. Daleko, daleko iza. Međutim, za rođendan sam pre nekih nedelju dana od svog razreda dobila uravo "Majmuna". Vidim već otprilike po opisu knjige, po nekim citatima na koricama, da je to TA knjiga. Plod trenutnih književnih struja, pisana za jednokratnu upotrebu, bez želje da se useli u večnost umetnosti... Ali, božemoj, poznato je da školski život ume da bude opasno stresan, stoga malo smeha dobro dođe. Istog dana sam počela sa čitanjem. I? Samu sebe iznenadila koliko odobravam jedno ovakvo delo! Odobravam, jer je bilo neophodno ženskom polu!

  Glavni junak ima 32 godine, stan, posao, pare i ljubav koja nikako da se ozvaniči. U duši, njemu je i dalje trinaest godina i teško da odraste. To je deo koji u čitaoce poziva sve one u tom dobu, tinejdžere, večite tinejdžere i one koji pokušavaju nekako da odrastu. Junak u prvom licu priča, priča, priča. Začinjuje sve blagim sarkazmom. Naizgled netipično za muškarca - plače, jadikuje, biva skrhan. U nekim momentima otkriva jako značajne razlike između muškaraca i žena, razlike kojih smo svesni, ali prosto ne mislimo o njima ("Razlog zbog kog se muškarci i žene ne razumeju: I oni i one idu u teretanu, muškarci da bi postali veći, a žene da bi postale manje, ali - pomoću istih sprava...")

  Muškarci... Napokon nam je dozvoljeno da zavirimo u vaš svet kakav nismo ni zamišljale da može biti. Kajl Smit nije imao prepreka. Raskrinkao je svoj pol i njegove slabosti, sve vrste navika i fantazija. I dokazao da i oni osećaju. 

  Preporučujem svakako. Čisto da se malo nasmejete. Preporučujem muškima, jer će se u pola priča sigurno pronaći. I devojkama koje se ne snalaze najbolje, koje sumnjaju u sebe, tek da bi uvidele koliko je i njima ponekad frka.

  Uživajte! ;) 


1 Komentari & 0 Trekbekovi od "Majmun u ljubavi - Kajl Smit (Love monkey - Kyle Smith)"

  Kad je riječ o humoru postoji onaj dobar i loš. Loš je usiljen, ili je za one ne baš duhovite. To su socijalne šale, o bijelim čarapama, plavušama, policajcima itd. To je humor na nivou Gorčina Stojanovića ili Kursadžije. U ovoj knjizi, čitao sam je, autor je izbjegao dodvoravanje čitaocima, može se reći da je duhovito napisan roman. I ne bih s potcjenjivanjem gledao na tzv. laku literaturu. Aj da vidim da neko uspije nasmijati nekoga, a da ne priča viceve ili da se ne krevelji kao DŽim Keri. Ukratko, nij eova knjiga spektakularna, ali knjige ne mijenjaju svijet. I mnogo je bolja od onih šarenih knjiga koje se reklamiraju i imaju visoke tiraže.

  Autor mladiluk 10 Decembar 2010, 14:59
Dodaj komentar

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva

Linkovi